Tijd maken: 9 tips voor timemanagement

Bij veel starters hoog in de categorie ‘hier ben ik best goed in – oh wacht, toch niet’: timemanagement. Worstel jij ook met zaken als taakbeheer, prioriteiten stellen en afleiding uitbannen? Lees dan zeker dit artikel, met 9 tips voor timemanagement.

 

Het kan soms lastig zijn om focus te houden en structuur aan te brengen in de dagen en weken. Alle reden om je volledige aandacht te geven aan dit artikel.

Hier volgen 9 tips voor timemanagement.

 

Tip 1: doe een breindump

Begin elke week met het schrijven van al je acties voor die week. Echt alles – werk, studie én privé.

Het doel van de breindump is het leegmaken van je hoofd. Je krijgt inzicht hoeveel er in je hoofd zit en door het op te schrijven ben je het kwijt. En dit komt je focus ten goede.

En het is meteen een mooie opstap naar je actielijst.

 

Tip 2: acties bijhouden

Waar houd jij je acties bij? Doe je dat op losse briefjes, in je agenda, of in een speciaal notitieboekje?

Onze tip: gebruik online tools. Er zijn tal van goeie tools om je hierbij te helpen – dus waarom deze niet benutten?

Gebruik tools voor taakbeheer, zoals Microsoft To Do of Todoist. Of een andere die goed werkt voor jou.

‘Je hoofd als verzamelpunt
is een ultieme focuskiller’

 

Gebruik nooit je hoofd als verzamelpunt, want dat is een ultieme focuskiller. En verzamel al je acties op één plek.

 

Tip 3: prioriteiten stellen

Vind jij jezelf ook wel eens terug in de situatie dat je veel kostbare tijd steekt in vrij onbelangrijke zaken? Precies.

Het is super waardevol als je weet welke werkzaamheden écht de moeite waard zijn. Hoe meer tijd je aan die zaken besteedt, hoe minder groot je worsteling met timemanagement zal zijn.

Neem daarom de tijd om te bepalen welke taken vandaag voor jou het verschil maken. Prioriteiten stellen dus.

 

Tip 4: doelen bepalen

Doelen hebben is fijn, maar een ambitieus doel kan ook overweldigend zijn. Vertaal je ambities daarom naar doelen die behapbaar zijn. Bijvoorbeeld door grote doelen in kleinere stukjes te hakken.

Hierdoor krijg je meer overzicht (hallo focus!) en ook nog eens meer energie. Voor je het weet, kom je zo in een lekkere flow en heb je al je acties afgevinkt.

 

Tip 5: goed starten

Eet allereerst een kikker. Dat is de tip van Mark Twain. Zijn redenering: als je de hele dag weet dat je nog een kikker moet doorslikken, dan hik je daar tegenaan.

‘Eat that frog: start goed
en begin de dag met je
moeilijkste en stomste taak’

 

Dus eat that frog! Start goed en begin de dag met je moeilijkste en stomste taak.

Met de kick die dat geeft, kun je de rest van de dag vol focus en energie tegemoet gaan.

 

Tip 6: aanraken = afmaken

Veel mensen denken dat ze meerdere dingen tegelijk kunnen. Dat ze kunnen multitasken. Dit is een fabeltje.

Zodra je het probeert, neemt de tijd die het kost om taken af te ronden toe. Ook daalt de kwaliteit van je werk én stijgen je stress levels. Niet doen dus.

Daarom: aanraken is afmaken. Focus je steeds op één ding tegelijk. Niet multitasken, maar switchtasken.

 

Tip 7: houd de zaag scherp

Deze komt van Stephen Covey: ‘Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen.’

‘De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. “Ik moet deze boom voor vanavond omzagen!”, antwoord de houthakker. De man zegt: “Maar die zaag is helemaal bot! Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je sneller klaar.”

“Nee”, antwoord de houthakker “Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen: die boom moet vandaag nog om!”

Moraal van dit verhaal: door soms tijd te nemen om jezelf aan te scherpen, kun je de rest van de tijd veel effectiever zijn.

 

Tip 8: schakel hulp in (en help een ander)

Het gevoel dat je meer taken dan tijd hebt, is voor iedereen herkenbaar. Daarom kan het erg nuttig zijn om met iemand te sparren en ervaringen uit te wisselen.

Dit noem je ook wel een accountability partner – iemand waarmee je (bijvoorbeeld) wekelijks een half uurtje incheckt om jullie week te bespreken: hoe gingen je taken, wat ging goed en wat kon beter?

Meer weten over de waarde van een accountability partner en hoe je dat precies aanpakt? Check dan bijvoorbeeld dit artikel.

 

Tip 9: doen & reflecteren

Uiteindelijk is timemanagement vooral een kwestie van doen. Bij de les blijven en het niet groter maken dan het is. Experimenteer met tools en een werkritme en houd je aan je plan. Wil je bijschaven? Plan dit in! Uiteindelijk begint focus altijd met …. focus. Succes!

 

Hey talent! Bij Bewegin zijn we altijd op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen bij het begin van je loopbaan? Check Jouw Slimme Start of onze Ontdek Je Drijfveren Show en kies zelf wat we voor je kunnen doen!
Tijd maken: 9 tips voor timemanagement