Meer dan compleet: Karlijn over de begeleiding van Bewegin

Een belangrijke reden voor talenten én opdrachtgevers om te kiezen voor Bewegin, is de intensieve begeleiding die we bieden. Voor onze opdrachtgevers betekent dit: geen gedoe en veel impact. En de ambitieuze starters die kiezen voor Bewegin? Zij ervaren dagelijks dat Bewegin staat voor jezelf in hoog tempo ontwikkelen. In dit artikel deelt Karlijn Ratelband haar ervaringen.

 

Ik zit nu bijna een jaar bij Bewegin en wauw, wat is er veel op me afgekomen. 

Voor mijn start hoorde ik al wel dat het een intens traject zou zijn. Met veel uitdaging en avontuur, en volop ontwikkeling. 

Nou, dat kan ik inmiddels zeker beamen. De begeleiding die Bewegin biedt tijdens het tweejaarlijkse programma dat je als talent doorloopt, is heel compleet.

Ik krijg op 3 vlakken begeleiding:

  1. Ontwikkelgesprekken met mijn talentregisseur
  2. Driehoekgesprekken met opdrachtgever en talentregisseur
  3. Trainingen en de begeleide intervisie met andere talenten



Ontwikkelgesprekken

In het traject bij Bewegin krijg je vanaf het begin een talentregisseur toegewezen. 

Hij of zij begeleidt en coacht je, en staat voor je klaar als je vragen hebt of even wilt sparren.

De talentregisseur wordt zo al snel een vertrouwenspersoon. Vanaf moment één ben ik samen met mijn talentregisseur in het diepe gedoken – en ben ik me ook in hoog tempo gaan ontwikkelen. 

Voorbeelden uit de praktijk gebruiken we als input voor onze ontwikkelgesprekken, waardoor ik de uitkomsten vaak gelijk de dag erna alweer kan toepassen. Dit motiveert enorm en daardoor zie ik snel resultaat.

‘Mijn talentregisseur daagt me uit
om uit mijn comfortzone te komen
en te gaan voor wat ik écht wil’



Nog steeds daagt mijn talentregisseur me in elk gesprek uit. Om uit mijn comfortzone te komen en te gaan voor wat ik écht wil. 

Het is heel erg fijn om met iemand te sparren die precies snapt waar ik het over heb, maar toch ook op een afstandje staat en daardoor de goede vragen kan stellen. 

Zodat ik zelf ook anders naar de situatie ga kijken en tot antwoorden en oplossingen kom waar me dat anders niet was gelukt.

Wat ik erg fijn vind, is dat de talentregisseur er voor je is als het minder goed gaat, maar je juist ook uitdaagt om te blijven leren en nét dat stapje extra te zetten als je er wel lekker in zit. 

Door dit extra steuntje in je rug blijf ik gaan en blijf ik mezelf ontwikkelen.

Kortom, de ontwikkelgesprekken houden mij scherp en leveren we me elke week heel wat op.

 

Driehoekgesprekken

Eens in de twee maanden is er een driehoekgesprek: met je opdrachtgever en je talentregisseur. 

Als talent ben je zelf verantwoordelijk voor het opstellen van de agenda voor het gesprek. Dus is er iets dat je specifiek wil bespreken rondom jouw ontwikkeling? Dit is het moment! 

Ook ben je verantwoordelijk voor het faciliteren van het gesprek: je begeleidt het gesprek en zorgt dat iedereen de ruimte krijgt om zijn of haar eigen ideeën te delen. 

Ik kijk altijd erg naar dit gesprek uit. Het is voor mij een heel fijn moment om even te checken hoe ik ervoor sta, wat de opdrachtgever van mij vindt, en vooral: waar ik nog kan verbeteren. 

Anders dan de gesprekken met de talentregisseur neem je in het driehoekgesprek samen de tijd om uit te zoomen. Samen kijk je terug op de afgelopen tijd en ook vooruit naar wat komen gaat. 

‘Het driehoekgesprek is een
goede manier om scherp te blijven
en grip te houden op mijn opdracht’


Ook voor de opdrachtgever zelf is dit een mooi moment om even in te checken en te reflecteren op de voortgang. 

Op dat soort momenten merk je de waarde die je als talent hebt: je bent niet alleen iemand die bij de opdrachtgever onderdeel is van het team en werkt aan een verbeteropdracht – je bent ook iemand met wie de opdrachtgever kan sparren. Als extra paar oren en ogen op de werkvloer.

Het driehoekgesprek is altijd een goede manier om scherp te blijven en grip te houden op mijn opdracht. 

Elk gesprek leidt tot goede inzichten en punten waar ik de komende maanden mee aan de slag kan. Op naar een volgend driehoekgesprek.

 

Trainingen

Wist je dat je in twee jaar Bewegin meer dan 40 trainingen volgt? Zo ontwikkel je je hard skills én je soft skills, zoals dat zo mooi heet.

Bij hard skills kun je denken aan Scrum, Prince, Lean, Excel, Programmamanagement, Design Thinking en Dashboards. 

Deze trainingen helpen je om een allround professional te zijn. En je kunt ze meteen bij je opdrachtgever in de praktijk brengen.

Ik vind het erg fijn dat dit soort trainingen in het traject zitten. Ook omdat Bewegin elke training zorgvuldig uitkiest, passend bij de rol van junior organisatieontwikkelaar die je bij Bewegin vervult. 

En met veel trainingen kun je certificaten halen, altijd handig! En goed voor je CV.

Bij soft skills gaat het meer om het ontwikkelen van competenties, bijvoorbeeld Effectief Communiceren, Groepsdynamica, Persoonlijk Leiderschap, Succesvol Faciliteren en Gedragsverandering.

Ik heb het belang van soft skills echt leren waarderen. Ze zijn onmisbaar als je een goede organisatieontwikkelaar wilt worden en binnen teams verbetering op gang wilt brengen.

Mijn favoriet: de training Persoonlijk Leiderschap. Centraal hierbij staan de zogeheten ‘management drives’. Aan de hand hiervan leer je hoe je in elkaar zit en hoe je samenwerkt met anderen. 

Tijdens de training heb ik geleerd hoe ik veel effectiever en prettiger kan zijn samenwerken met anderen. Het komende jaar zal ik hier nog veel meer over leren.

 

Intervisie

En dan de intervisie. Als je net start met werken, kun je soms best onzeker zijn. Ik had dat ook. Vragen als ‘doe ik het wel goed?’, ‘is dit normaal?’ en ‘hoe los ik dit op?’ kwamen vaak voorbij.

De intervisie die Bewegin aanbiedt is dan super behulpzaam. Hierbij ga je in een klein groepje talenten aan de slag met de vragen die je hebt en bespreek je elkaars ervaringen.

‘Bij intervisie kun je je
ei kwijt, je collega’s helpen
én van elkaar leren’



Mooi inzicht: iedereen loopt bij zijn of haar start tegen ongeveer dezelfde dingen aan. Dat is op zichzelf al een mooi inzicht. En dat krijg je tijdens intervisie ook nog concrete feedback om mee aan de slag te gaan.

De sessies zijn de moeite waard omdat je je ei kwijt kunt én je collega’s kunt helpen. Ook van hun ervaringen leer ik vaak heel veel! 

Dus ben jij na het lezen van dit artikel net zo enthousiast als ik? Kom dan in Bewegin!

Meer dan compleet: Karlijn over de begeleiding van Bewegin