De kracht van ‘De Opdracht’
Onze talenten vervullen steevast een interessante rol binnen de organisaties waar ze werkzaam zijn. Dit heeft alles te maken met De Opdracht, zo vertelt directeur Bart Schaacke in dit artikel. ‘We willen zorgen voor gedeelde belangen, zodat we met onze opdrachtgevers én onze talenten hetzelfde gesprek kunnen voeren.’
Gedeelde belangen staan aan de basis van Bewegin. Ze zitten in ons DNA. Zonder gedeelde belangen geen Bewegin.
Wat ik hiermee bedoel? We zijn ons avontuur begonnen vanuit de ambitie om werkelijk waardevol te zijn – voor de talenten die Bewegin kiezen als eerste werkgever én voor de organisaties waar ze vervolgens aan de slag gaan.
Dat klinkt misschien logisch, maar de praktijk van alledag laat zien dat uitgaan van gedeelde belangen niet vanzelfsprekend is.
‘Hoe zorgen we voor gedeelde belangen, zodat opdrachtgevers
en talenten elkáár kunnen stimuleren?’
Wensen en behoeften
Vanaf de start van Bewegin hebben we onszelf verplicht om goed te kijken naar de wensen en behoeften aan beide zijden: wat hebben talenten nodig, wat hebben organisaties nodig en wat betekent dit zodoende voor de dienstverlening van Bewegin?
Met als centrale vraag: hoe zorgen we voor gedeelde belangen, zodat we met onze opdrachtgevers én onze talenten hetzelfde gesprek kunnen voeren, zodat beide zijden ‘in hun kracht komen’ (sorry voor deze uitdrukking) en zij ook elkaar kunnen stimuleren?
Toegevoegde waarde
Hier hebben we veel gesprekken over gevoerd. Zo kwamen we tot een werkwijze die zorgt voor toegevoegde waarde – zoveel heeft de praktijk wel uitgewezen.
Een belangrijke rol hierbij is weggelegd voor wat ik hier maar even ‘De Opdracht’ zal noemen.
De Opdracht beschrijft niet welke werkzaamheden een talent binnen een organisatie gaat uitvoeren. Juist niet. Wel heeft De Opdracht alles te maken met de uitdaging waar een organisatie mee worstelt.
Ter illustratie, dit zijn voorbeelden van uitdagingen die we regelmatig tegenkomen:
- We werken niet klantgericht genoeg
- Onze processen zijn onvoldoende gedigitaliseerd
- De ontwikkeling van onze teams en cultuur stagneert
‘Het benoemen van de uitdaging
blijkt elke keer weer goud waard’
Uitdagingen
Steeds opnieuw merken we dat het benoemen van dit soort uitdagingen goud waard is.
Natuurlijk, geen enkele organisatie vindt het prettig om te moeten erkennen dat het ergens mee vastloopt. Maar ondertussen gebeurt dat wel. Het benoemen en vervolgens het uitzetten van een koers voor verbetering opent een route die waardevol is voor álle betrokkenen.
Oftewel: een route die uitgaat van gedeelde belangen tussen (in ons geval) organisatie en talent.
Dit is wat we vervolgens doen: elk talent krijgt een rol (met daarbij behorende taken) én dus De Opdracht, die voortvloeit uit de uitdaging van de organisatie. Deze opdracht:
- Richt zich altijd op het verbeteren van de organisatie
- Hangt steevast samen met de reguliere werkzaamheden die het talent op zich neemt
- Maar vormt niet persé het hart van deze werkzaamheden
‘Dankzij de combinatie van rol + opdracht krijgen talenten de ruimte
om initiatief te nemen en creativiteit te tonen’
Positieve effecten
De combinatie van rol + opdracht brengt heel veel positieve effecten teweeg.
Bij het talent, dat expliciet de ruimte krijgt om zich te ontplooien. Om initiatief te nemen en creativiteit te tonen.
En bij de organisatie, waar de intrede van het talent én onze begeleiding zorgen voor een dynamiek die zaken letterlijk in beweging brengt.
Mooie resultaten
De Opdracht is zodoende een motor van gedeelde belangen en daarmee van het bereiken van mooie resultaten.
Talenten kunnen zich ontplooien, organisaties kunnen zich ontwikkelen.
Het mooie is dat we het uiteindelijk samen doen. Onze opdrachtgever, de mensen in het team daar, onze talenten, en wij als begeleiders vanuit Bewegin.
Niemand neemt het voortouw, samen zorgen we voor een dynamiek waarin talenten en organisaties tot bloei komen. En dan zet je met liefde nog een stapje extra.
- -
Vind je dit artikel interessant? Meer over onze aanpak rondom werken en leren en het belang van gedeelde belangen lees je in ons white paper dat binnenkort verschijnt. Nu al een vraag? Neem dan contact op met Bart Schaacke, via (06) 172 345 46 of b.schaacke@bewegin.nl.