Tijdens of na het afronden van je studie kan het een lastige afweging zijn: wat is de ideale start van mijn loopbaan? Waar doe ik verstandig aan?
Verschillende vragen kunnen door je hoofd spoken. Wat wil ik nu? Wat is goed voor de lange termijn? En zeg, wat is eigenlijk mijn lange termijn? Wat zijn mijn dromen en ambities?
Wanneer jij je oriënteert op het begin van je carrière, dan denk je meestal eerst na over de inhoud van het werk dat je wilt gaan doen. Daarin zijn de mogelijkheden eindeloos.
Maar ook in de vorm waarin je werkt zijn er opties om te overwegen. En daar helpen wij je graag bij. Daarom: wat zijn de verschillen tussen traineeship, stage en startersfunctie?
Een stageplaats is vaak voor een korte periode. Meestal richt de stage zich op een concrete opdracht of op een project waaraan je gaat meewerken.
Een stage kan daarmee een goede optie zijn wanneer je op een laagdrempelige manier ervaring wilt opdoen. Bijvoorbeeld om te kijken of bepaald werk goed bij je past.
Sommige starters kiezen er bewust voor om te starten met een stage. Vaak omdat ze denken dat dit een laagdrempelige manier is om binnen te komen bij een interessante werkgever.
Terwijl jij waardevolle werkervaring opdoet, geef je immers meteen ook je visitekaartje af.
Een stage kan ook een goede optie zijn wanneer je jezelf nog niet wil vastleggen. Waar aan een dienstverband vaak de (onuitgesproken) afspraak kleeft dat je aan een duurzame arbeidsrelatie gaat bouwen, is een stage altijd kortdurend.
Dit kan goed voelen wanneer je naast je werkt nog andere ambities hebt.
De meeste starters zoeken na het afronden van hun studie precies dit: een eerste baan. Liefst natuurlijk met alles erop en eraan: uitdagend werk, mooie werkgever, goed salaris, leuke collega’s – vul de lijst maar aan.
Het voordeel van een startersfunctie is dat je jezelf meteen onderdompelt in het werkende leven. Je doet veel ervaring op, leert je weg te vinden binnen een nieuwe organisatie, maakt meters, bent onderdeel van een vast team.
Per werkgever en per functie verschilt het vervolgens hoeveel ruimte je krijgt om jezelf te blijven ontwikkelen. Denk aan: het ontvangen van coaching en begeleiding, het volgen van trainingen en cursussen. Dit is zeker niet overal vanzelfsprekend.
Wat nog weleens wordt onderschat, is de factor teamcultuur. Het bedrijf waarvoor je aan de slag gaat, kan met nog zulke prachtige dingen bezig zijn, uiteindelijk bepaalt de samenwerking met je collega’s hoe fijn jij het hebt.
Hoe de cultuur van een organisatie precies is, is van de buitenkant soms lastig in te schatten.
Als je goed weet wat je wilt en je vindt een eerste baan die daar goed op aansluit, dan kan dit super waardevol zijn. Omgekeerd geldt: als je nog zoekende bent, dan kan het ook spannend zijn om de sprong te wagen. Want hoe weet je nou waar jij verstandig aan doet?
Als jij gaat voor een startersfunctie, dan is er uiteindelijk maar één manier om daar achter te komen: starten!
In een traineeship combineer je werken en leren. Vaak gebeurt dit in een programma waarin je wordt klaargestoomd voor een specifieke rol of functie.
Onderdeel van een traineeship is vaak een plaatsing bij een opdrachtgever, waar je werkzaamheden uitvoert. Daarnaast volg je een reeks trainingen en krijg je begeleiding van een coach.
Zie het traineeship maar als een versnelde studie naar die ene specifieke functie. Dit maakt een traineeship ideaal wanneer je weet wat je wilt én weet dat je nog wel wat extra bagage kunt gebruiken.
Let wel op: het ene traineeship is het andere niet. Er zijn grote verschillen in de manier waarop je wordt begeleid en de inhoud van de trainingen.
Bij ons kun je ook starten met een traineeship, alleen hebben wij er wel een eigen draai aan gegeven.
Bij Bewegin word je namelijk niet klaargestoomd voor een functie, maar bekwaam je je in een bijzondere rol: die van organisatieontwikkelaar. In deze rol help je de teams bij onze opdrachtgevers om verbetering op gang te brengen en waar te maken.
In voetbaltermen: wij leiden spelers op die makkelijk tussen de linies door bewegen.
Daarom selecteren wij niet op CV, maar kijken we naar intrinsieke motivatie en de wil om te ontwikkelen.
Dit maakt nogal een verschil: onze talenten doen heel verschillende typen opdrachten, met als rode draad dat hun werkzaamheden aansluiten bij hun eigen ambities en ontwikkelbehoeftes én die van onze opdrachtgevers.
Talenten die hun loopbaan starten met Bewegin, kiezen voor twee jaar vol uitdaging, intensieve coaching en begeleiding, uiteenlopende trainingen, en heel veel gezelligheid.
Ze worden onderdeel van een veelzijdige groep talenten die allemaal hun eigen kwaliteiten en ambities hebben, en die elkaar vinden in het plezier dat ze hebben in continu ontwikkelen – van zichzelf, van de opdrachtgever én van Bewegin zelf.
Dus wat staat jou nu te doen? Stage, startersfunctie of traineeship – wat is voor jou het beste begin?
Er is niemand die deze knoop voor jou kan doorhakken. Je moet het zelf doen, zelf een stap naar voren zetten.
De start van jouw loopbaan begint daarom altijd bij een goed gesprek met jezelf. Waar gaat jouw hart naar uit? Wat wil jij bereiken? Wat zijn jouw ambities?
Vervolgens kun je bepalen welke omstandigheden daar het beste bij passen. Waar jij ook voor kiest, wij wensen je veel succes en vooral: heel veel plezier!
Hey talent! Bij Bewegin zijn we altijd op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Sta jij te popelen om je loopbaan meteen te beginnen én je volop te blijven ontwikkelen? Kom dan nu in Bewegin. Tot snel!