‘Oei, dat is een lastige vraag’: Thijs blikt terug op Bewegin

Werken bij Bewegin betekent jouw talent bevrijden, in een programma van 2 jaar vol werkervaring, coaching, intervisie, wel 40 trainingen, gezellige borrels en nog veel meer. Wat dit in de praktijk betekent, kun je vooraf niet voorspellen. Dat blijkt wel uit het interview dat Marijn van Velzen hield met Thijs van de Woestijne, die onlangs uitstroomde.

 

Thijs, wat is terugkijkend op Bewegin de mooiste ontwikkeling die je hebt doorgemaakt?

Als ik het moet samenvatten: ik heb geleerd om strategischer en bedachtzamer te werken.

Van nature heb ik altijd de neiging gehad om me op de toekomst te richten. Ik bruis vaak van de ideeën, ben creatief en pak snel dingen op die ik wil aanpakken.

Dat is nog steeds een kracht, maar bij Bewegin ontdekte ik ook de keerzijde hiervan: ik vond het moeilijk om concreet te worden.

Dat bleek vooral toen ik net was gestart. Ik was veel vuurpijlen aan het afschieten – Kom, laten we dit gaan doen! – zonder rekening te houden met de context waarin het idee een plek moest krijgen.

Hier ben ik mee aan de slag gegaan en nu pak ik het anders aan. Nu wil ik vooraf weten waaraan ik begin. Ook sta ik tijdens gesprekken veel meer stil bij wie er tegenover me staat en hoe ik het beste met diegene kan samenwerken.

Doordat ik me hierin heb ontwikkeld, heb ik meer plezier in mijn werk én ben ik veel effectiever.

 

Wat heeft je in de afgelopen twee jaar het meest verrast?

Dat is toch wel de informele sfeer bij Bewegin. En in het verlengde daarvan: dat je bij Bewegin echt jezelf kunt zijn. Ik denk dat dit niet overal vanzelfsprekend is.

‘De informele sfeer en dat je bij
Bewegin echt jezelf kunt zijn,
dat is niet overal vanzelfsprekend’

 

In het begin vond ik het best moeilijk om mezelf een professionele houding aan te meten. Ik kan best chaotisch en ongestructureerd zijn en dat is soms lastig, zeker als je ergens nieuw bent.

In de eerste maanden bij Bewegin was ik daarom behoorlijk op mijn hoede. Dat duurde eigenlijk tot de wintersport – toen we samen op reis waren, durfde ik wat meer van mezelf te laten zien.

Wat me heel erg heeft verrast, is hoe de groep en ook het management hiermee omging. Ze vonden het oprecht leuk om te zien wie ik echt was. Dat gaf veel vertrouwen.

Dit zorgt er ook voor dat Bewegin een omgeving is waar iedereen zich kan ontwikkelen.

 

Tussen de regels door hoor ik dat je ook moeilijke momenten hebt gekend. Hoe ben je hiermee omgegaan?

Nou, als het allemaal heel zwaar en zorgelijk klinkt: zo was het niet hoor. Vanaf het begin vond ik het mooi om in Bewegin te zijn.

Maar zeker de eerste vier maanden waren ook pittig. Ik kreeg niet echt grip op mijn opdracht en focuste me op de verkeerde dingen, bijvoorbeeld op structuur en detail, terwijl daar niet mijn kracht ligt.

Hierdoor ging ik steeds meer werken op een manier die niet goed bij mij paste.

Toch was dit ook een heel leerzame periode. Juist in deze tijd leerde ik inzien dat het goed is om uit te gaan van je kracht, in plaats van focussen op je minder sterke punten.

En tja, mijn werk vond ik in die eerste periode niet erg leuk. Ik moest veel operationeel werk doen. Maar werk kan ook niet altijd leuk zijn. Zeker als starter

Bovendien heb ik juist door in de operatie te werken ontzettend veel geleerd over kernprocessen en de klant. Kennis die ik in mijn verbeteropdracht kon inzetten, en waar ik nu nog steeds veel aan heb.

 

Als je iets zouden mogen overdoen uit de afgelopen twee jaar, wat zou dat dan zijn?

Het klinkt misschien gek, maar ik geloof niet dat ik iets zou willen overdoen. Juist de mindere ervaringen hebben ervoor gezorgd dat ik mezelf heb kunnen ontwikkelen en dat ik sta waar ik nu sta.

Niemand vindt het leuk om fouten te maken, maar nuttig is het wel. En het hoort er soms ook gewoon bij.

Je kop stoten, tegen je eigen grenzen aanlopen, ontdekken hoe je wel of juist niet tot je recht komt, daar leer je alleen maar van.

 

Wat ga je het meeste missen aan Bewegin?

Oei, dat is een lastige vraag. Of eigenlijk, nu ik er zo over nadenk: ik denk dat ik vrij weinig ga missen.

Ik heb een geweldige tijd gehad, maar na twee jaar is het ook goed om weer een volgende stap te zetten.

Zo is Bewegin ook opgezet – na twee jaar stroom je uit en zoek je zelf je weg. En daar ben ik ook echt klaar voor.

‘Ik ben klaar voor de volgende
stap, maar de borrels en de
wintersport, dat ga ik wel missen’

 

Oké, één ding dan: de borrels en zeker ook de wintersport, dat ga ik wel missen. Vooral het skiën met de hele groep, dat was echt ongelooflijk gaaf.

Sowieso, ik word nu onderdeel van ZIN, het netwerk van oud-talenten van Bewegin. Dus ook in deze nieuwe fase ben ik zeker niet Bewegin-loos.

 

Tot slot, wat is jouw tip voor nieuwe talenten die starten bij Bewegin?

Heel simpel: ga ervoor! Durf echt in het diepe te duiken. Wees niet bang om jezelf te laten zien of om op mensen af te stappen.

Dat is de enige manier om jezelf echt goed te leren kennen en het meeste uit jouw tijd bij Bewegin te halen.

Bovendien kun je bij Bewegin vertrouwen op een zeer betrokken talentregisseur en altijd op hem of haar terugvallen. Profiteer daar maar van.

‘Oei, dat is een lastige vraag’: Thijs blikt terug op Bewegin