Zo leg je Bewegin uit bij het kerstdiner
Soms moet je het gewoon even goed op een rij zetten. Bijvoorbeeld onze vernieuwende werkwijze. Want die kan wennen zijn – voor onze ambitieuze starters, voor onze opdrachtgevers én voor de mensen in hun omgeving. Manon ’t Mannetje duikt daarom in de vraag: hoe leg je Bewegin uit bij het kerstdiner?
Ja, inderdaad, hoe doe je dat eigenlijk, Bewegin uitleggen bij het kerstdiner?
De vraag is interessant omdat je in normale tijden, dus zonder lockdown, bij het kerstdiner vaak mensen treft met wie je niet dagelijks over je werk praat.
En de vraag is ook begrijpelijk omdat Bewegin zo veelzijdig is, dat het zich niet in één zin laat uitleggen.
Het werk, de begeleiding, de hele opzet van het programma dat je als talent in twee jaar tijd doorloopt – veel is bij Bewegin net even anders.
En dan volgt ieder talent bij Bewegin ook nog eens zijn of haar eigen pad: het programma sluit aan op jouw ambities en ontwikkelbehoeftes. Waardoor de ervaring voor iedereen net even anders is.
Tuurlijk, als je eenmaal in Bewegin bent, dan is het allemaal superduidelijk (en heel erg leuk!). Dan snap je heel goed wat Bewegin je brengt.
‘Eenmaal in Bewegin is het allemaal
superduidelijk (en heel erg leuk!) – dan
snap je heel goed wat Bewegin je brengt’
Maar om dat goed uit te leggen, zodat ook die ene tante het begrijpt, dat verhaal lepelde ik niet zomaar op. Dus daar besloot ik eens in te duiken.
Enthousiast
Ik begin mijn zoektocht met mijn doelgroep in gedachten: mijn ouders. Zij zijn altijd trouwe (en trotse) volgers van Bewegin en lezen elk artikel.
En hoewel ze altijd enthousiast reageren, krijg ik af en toe de feedback dat sommige dingen voor een ‘buitenstaander’ best lastig te doorgronden zijn.
Ik heb dus een helder verhaal nodig! Zodat zij, en de rest van de familie, snappen waarom ik zo enthousiast ben over Bewegin.
Volwaardig lid van het team
Laten we beginnen met het begrip ‘traineeship’. Best vaag eigenlijk. Als je via Google zoekt op ‘trainee’, dan kom je van alles tegen. Van betaald stagiair tot iemand die in opleiding is bij een bedrijf.
En laat dit nou precies niet omschrijven wat werken bij Bewegin inhoudt. Wat het dan wél betekent? Nou, dat je ‘gewoon’ als volwaardig teamlid aan de slag gaat bij een organisatie in de publieke sector.
Oneliner bij het kerstdiner: ‘Ik ben gedetacheerd bij de opdrachtgever.’
(Je kunt ook spreken van ‘uitgezonden’ of ‘geplaatst’. Mocht er dan nog geen belletje gaan rinkelen, begin dan maar over het weer.)
Bij de opdrachtgever doe je werk dat je collega’s ook doen. Je bent onderdeel van het team en leert de organisatie, de mensen, en de werkwijze heel goed kennen. Deze maak je je volledig eigen.
Werken aan een opdracht
Oké, we zijn nu dus aan het werk bij de opdrachtgever.
Je bent ambitieus en leergierig, dus die werkzaamheden heb je snel onder de knie. Dit geeft je de ruimte om aan de slag te gaan met jouw Opdracht.
In je eerste maanden zijn er vast dingen die je zijn opgevallen. Bepaalde manieren van werken vind je misschien onlogisch. Of bepaalde werkzaamheden kosten ontzettend veel tijd.
‘Al je observaties neem je mee
naar je opdrachtgever, samen maken
jullie een plan hoe het beter kan’
Al deze observaties neem je mee naar je opdrachtgever en samen maken jullie een plan hoe het beter kan: de Opdracht.
Omdat je inmiddels weet hoe alles bij de opdrachtgever werkt, begeleid je ook de zogeheten implementatie van het plan.
Kortom: je helpt om de praktijk te verbeteren.
Volgende oneliner: ‘In samenspraak met de opdrachtgever werk ik aan een eigen verbeteropdracht.’
Je zorgt ervoor dat jouw collega’s de nieuwe werkwijze leren of dat systemen of processen anders worden ingericht. Het is maar net wat de Opdracht is.
Persoonlijke en professionele groei
Goed, nu weet iedereen aan tafel wat je bij de opdrachtgever doet. Veelgestelde vraag: maar waarom ben je dan niet gewoon bij de opdrachtgever in dienst?
Nou, omdat Bewegin heel veel extra’s biedt! Bij Bewegin draait alles om persoonlijke en professionele groei.
Zo volg je ontzettend veel trainingen, meer dan veertig. Voor het ontwikkelen van professionele vaardigheden. Bijvoorbeeld: Excel, Design Thinking of Presenteren.
En ook voor het beter leren kennen van jezelf. Bijvoorbeeld: de training Persoonlijk Leiderschap.
Oneliner: ‘Bij Bewegin staat alles in het teken van mijn groei en ontwikkeling – ik volg bijvoorbeeld meer dan veertig trainingen in twee jaar tijd!’
Sparren met je Talentregisseur
En dit is zeker niet de enige manier waarop Bewegin mijn ontwikkeling ondersteunt en uitdaagt.
Ik heb bijvoorbeeld een eigen Talentregisseur. Dit is mijn leidinggevende en coach ineen. Regelmatig bespreken we vragen die ik heb, over mijn opdracht of persoonlijke dingen waar ik tegenaan loop.
Elke keer krijg ik goed advies of stof tot nadenken mee, waardoor ik stapjes zet en sprongen maak.
Oneliner: ‘Mijn persoonlijke talentregisseur staat klaar om me te coachen wanneer ik dat nodig heb.’
Geweldige collega’s
En dan als laatste (maar zeker niet least!): het contact met mijn collega’s.
Bij Bewegin zit ik in een groep met tientalle andere ambitieuze jonge mensen, die allemaal bij hun eigen opdrachtgever werken aan hun opdracht en hun eigen ontwikkeling.
‘Je wordt onderdeel van een
energieke en veelzijdige groep
talenten – heel erg gezellig’
We hebben veel contact, komen elkaar tegen bij trainingen en helpen elkaar waar dat kan.
En maandelijks is er een gezellige borrel! En we gaan elk jaar met zijn allen naar de sneeuw! Zo maak je snel nieuwe vrienden.
Oneliner: ‘Bij Bewegin wordt je onderdeel van een energieke en veelzijdige groep jonge talenten – en dat is heel erg gezellig.’
Grote stappen
Dus als ze mij bij het kerstdiner vragen hoe het op mijn werk is, dan zeg ik:
‘Het gaat top! Mijn dagelijkse werkzaamheden zijn uitdagend. Ik werk aan verbetering bij mijn opdrachtgever. En dankzij de intensieve begeleiding van Bewegin heb ik in de afgelopen twee jaar grote stappen gezet.’
‘Ik weet steeds beter waar mijn kwaliteiten liggen, en waar ook niet. Ik heb nieuwe mensen leren kennen, die ik nu mijn vrienden kan noemen.’
En ook corona zal niet onbesproken blijven aan tafel. Je begrijpt waar ik van baal: dat ik ook deze kerst mijn collega’s wéér niet in het echt kan zien.