De Schutting – Een berucht organisatieverschijnsel

De talenten van Bewegin delen hun ideeën, ervaringen en inspiratie graag met jou. In dit blog vertelt Lily Theelen over een bijzonder verschijnsel dat in veel organisaties opduikt: De Schutting.

 

Wanneer je na je studie begint aan je werkzame leven, dan ben je vol goede moed. Je bent ambitieus en staat te popelen om te laten zien wat je kunt. Je hebt zin om je te laten gelden en je steeds verder te ontwikkelen.

Standaard onderdeel van je uitrusting als starter is een frisse blik. Dit is een bijzonder wapen. Het stelt je namelijk in staat om anders naar de dagelijkse praktijk te kijken. Waar anderen beginnen te zuchten, ga jij met frisse moed aan de slag. En waar anderen nietsvermoedend doorploegen, vallen jou zaken zomaar op. Jazeker, je ziet dingen die anderen soms niet zien.

Een van die dingen is De Schutting. Volgens Van Dale is een schutting een ‘afsluiting, bv. van een tuin, meestal van planken’. Maar dat is niet het soort schutting dat ik bedoel. Het gaat mij om De Schutting op de werkvloer. Die ene, waar het werk overheen wordt gegooid. Waar goed samenwerken op afketst. En waarachter collega’s en soms zelfs hele afdelingen zich verstoppen.

Deze Schutting is iedereen uiteindelijk liever kwijt dan rijk. Maar helaas: niet iedereen ziet De Schutting. Anders was De Schutting er immers ook niet geweest. Schuttingen ontstaan niet vanzelf: ze zijn meestal het resultaat van uit de rails lopende processen in combinatie met een veronachtzaamde cultuur. Twee zaken die elkaar vaak versterken.

Hoe meer Schuttingen, hoe minder effectief een organisatie kan zijn. En dus helpt het dat de talenten van Bewegin elke Schutting gewoonlijk snel in het vizier hebben. Wij worden getraind om ons niet door De Schutting te laten verrassen én ons niet door het bestaan ervan te laten ontmoedigen. Bovendien geeft Bewegin ons in ontwikkelsessie wapens in handen, zodat we samen met de collega’s van de organisatie waar we werken zoveel mogelijk Schuttingen kunnen laten verdwijnen.

Dat klinkt als leuk werk – en dat is het ook. Zeker omdat talenten van Bewegin naast hun uitvoerende taken ook altijd een verbeteropdracht meekrijgen, om de organisatie waar ze werken te ontwikkelen. Zodoende ben ik zelf ook al meerdere Schuttingen tegengekomen.

Het grappige aan Schuttingen is dat je niet wilt dat ze er zijn, maar als je er dan toch eentje tegenkomt en het lukt om hem te laten verdwijnen, dan geeft dat alle betrokkenen heel veel voldoening. Ook dat leer je als talent bij Bewegin: hoe je mensen meekrijgt in positieve verandering. Hoe je motiveert, inspireert en activeert. Want een verschil maken, dat doe je nooit alleen.

De Schutting – Een berucht organisatieverschijnsel