Scrum: dit zijn de ervaringen van Karlijn en Manon

Talenten van Bewegin krijgen tijdens ons tweejarige programma allerlei tools aangereikt. Een daarvan is scrum, een raamwerk om in vaste rollen en in een vast ritme aan verbetering te werken. Manon ’t Mannetje en Karlijn Ratelband zijn enthousiast over deze populaire ontwikkelmethode. In dit artikel beschrijven ze hun ervaringen met scrum bij Woonzorg.

 

Je hebt vast weleens van scrum gehoord. Het is een manier van samenwerken die als doel heeft om een team of organisatie snel stappen vooruit te laten zetten.

Misschien denk je nu: yeah right, scrum, vast weer zo’n hype en eigenlijk niks nieuws. Eentje uit de hoge hoed waar Lean en Prince ook uit zijn gekomen.

Laat je in dat geval niet afleiden door alle buzzwords. Uit ervaring weten we dat je met scrum in korte tijd mooie dingen voor elkaar kunt krijgen.

> Dus sta jij aan de start van je loopbaan en ben je benieuwd hoe we bij Bewegin scrum inzetten om onze opdrachtgevers te ondersteunen, zodat ze zich kunnen ontwikkelen?

> Of werk je als afdelingsmanager, directeur of HR-manager bij een woningcorporatie en ben je benieuwd hoe de talenten van Bewegin ook jouw organisatie kunnen helpen om ontwikkeling op gang te brengen?

In dit artikel delen we onze ervaringen met werken in een scrumteam.

Beiden hebben we bij Bewegin een scrum-training gevolgd én bij onze opdrachtgever Woonzorg de ruimte gekregen om scrum in de praktijk toe te passen. En daar zijn we blij mee!

(En over onze opdrachtgever gesproken: we spraken ook met manager Digitale Transformatie Janneke de Wagt van Woonzorg over scrum. In ons volgende artikel lees je hier alles over.)

 

Wat maakt scrum de moeite waard?

Scrum is in de eerste plaats een heel laagdrempelige manier om organisatieverandering aan te pakken. Je werkt vanuit een ritme waarin je elke twee weken iets oplevert.

Ook grote veranderingen kun je zo opdelen in kleine en daarmee behapbare stappen. Dit geldt zelfs voor veranderingen die meerdere processen of teams raken.

‘Scrum is een heel laagdrempelige manier
om organisatieverandering aan te pakken’

 

Een scrumteam is multidisciplinair. Dit betekent dat er altijd mensen met verschillende expertises in het team zitten. Met als resultaat dat de lijntjes kort zijn en vragen of taken nooit zomaar over de schutting worden gegooid. Je werkt samen tot het resultaat er ligt.

Dat is goed voor de werksfeer en zorgt ook voor een goede implementatie – je weet zeker dat aanpassingen goed worden ingevoerd én worden opgevolgd.

 

Maar scrum is toch die methode met al die ingewikkelde rollen?

Als dit je eerste idee is bij de term scrum, dan kunnen we ons daar wel iets bij voorstellen.

Elk scrum team wordt begeleid door een scrum master. In deze rol zorg je ervoor dat alle meetings worden gefaciliteerd. Ook coach je het team waar nodig.

Wát het scrum team gaat doen, wordt bepaald door de product owner. In deze rol ben je de schakel tussen het team en de zogeheten business – de praktijk waarop de verandering betrekking heeft.

Als product owner ga je allereerst in gesprek met alle Stakeholders (de belanghebbenden), om hun wensen in kaart te brengen. Deze leg je steeds vast in een user story.

Een user story is een beschrijving van een stukje werk dat zo klein en concreet is gemaakt, dat het in één sprint af kan zijn. Kortom: binnen twee weken.

Dus yes, veel termen en rollen. Samen vormen deze een duidelijk samenhangend geheel, waardoor verbetering waarmaken ineens een stuk minder abstract wordt.

 

Wat doe je nou eigenlijk in zo’n scrumteam?

De basis is: aan het begin van een sprint bepaal je samen met je team wat jullie over twee weken gaan opleveren.

Dit beoogde resultaat knip je vervolgens in taken die je binnen een dag kunt afronden. En dan hup, aan de slag!

Gedurende de sprint kom je als scrumteam dagelijks bij elkaar voor een zogeheten daily stand-up. Zodat iedereen weet: wie heeft wat gedaan? Wat gebeurt er vandaag? En heeft er nog iemand ondersteuning vanuit het team nodig?

Zo werk je tot aan het einde van de sprint. Dan presenteer je de resultaten aan de organisatie en haal je direct feedback op, zodat je na elke sprint ook meteen weer kunt bijsturen.

 

Wat zijn de grote voordelen van scrummen?

We noemden al dat het de samenwerking verbetert en dat het complexe projecten minder abstract maakt.

Scrummen zorgt er daarnaast voor dat teamleden verbeteringen overzien en er echt onderdeel van kunnen zijn. Dit vergroot hun betrokkenheid en autonomie.

‘Scrum is heel dynamisch:
elke twee weken heb je nieuwe
taken om je op te focussen’

 

Een ander belangrijk voordeel is het tempo. Elke twee weken lever je resultaat op, je werkt vanuit een lekker ritme.

Dit maakt scrum ook zo dynamisch. Geen dag is hetzelfde en elke twee weken heb je weer nieuwe taken om je op te focussen.

Het mooiste is misschien wel dat scrum zorgt voor een constante feedback-loop, zowel vanuit het eigen scrumteam als vanuit de mensen in de organisatie aan wie je oplevert.

 

Wat betekent scrummen voor de dagelijkse praktijk van een Bewegin-talent?

Wij vonden het erg mooi dat we de theorie van de scrum-training bij Woonzorg direct konden toepassen.

Door te werken met de scrum-methode, leer je op een verfrissende manier naar een organisatie en organisatieverandering te kijken.

Als talent van Bewegin ben je onderdeel van het team bij de opdrachtgever en draag je bij aan ontwikkeling. Scrum helpt hier heel erg bij.

Je krijgt veel vrijheid, veel verantwoordelijkheid en werkt intensief samen met je collega’s. Door de afwisseling en het ritme van scrum leer je bovendien heel veel, ook over jezelf.

 

Hey talent! Bij Bewegin zijn we altijd op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen bij het begin van je loopbaan? Check Jouw Slimme Start en kies zelf wat we voor je kunnen doen!
 
Scrum: dit zijn de ervaringen van Karlijn en Manon