Tijd om te kiezen: geef een stem aan jouw start

Verkiezingstijd. Politici dingen om de gunst van de kiezer. Ondertussen zweven veel kiezers tot in het stemhokje. En daarmee lijken ze best veel op starters: ook veel jonge talenten komen maar moeilijk tot een keuze voor hun eerste baan. Dus hoe doe je dat eigenlijk, kiezen?

 

Wij Nederlanders vinden onszelf altijd een nuchter landje. Beide beentjes op de grond, geen drukte. Maar ondertussen blijkt Nederland uit verrassend veel zwevers te bestaan.

Aan het begin van dit jaar wist van de circa 13 miljoen stemgerechtigden bijna 10 miljoen nog niet naar welke partij hun stem zou uitgaan.

Oké, inmiddels zijn er vast een paar miljoen geland. Toch zullen er velen zijn die zwevend richting 17 maart gaan, op zoek naar een politicus die hun stem verdient.

 

Het beste begin

En als jij je nu oriënteert op de start van je loopbaan, bijvoorbeeld terwijl je aan je scriptie werkt, dan kun jij je misschien goed verplaatsen in al dit gezweef.

‘Wij treffen regelmatig jonge
talenten die zich afvragen: wat is het
beste begin van mijn loopbaan?’
 

 

Bij Bewegin treffen we regelmatig jonge talenten die moeite hebben met kiezen – ambitieuze starters die zich afvragen: wat is het beste begin van mijn loopbaan? Hoe kom ik erachter wat voor mij een goede start is?

Verschillende oorzaken spelen daarbij een rol. De belangrijkste:

  • De enorme hoeveelheid aan opties werkt verlammend.
  • De arbeidsmarkt voelt als een soort black box – je weet niet wat erin zit.
  • Het is niet duidelijk waarop je jouw keuze kunt baseren.

Er zijn natuurlijk nog meer factoren die de keuze lastig maken, maar deze drie komen vaak naar voren.

En het aardige is: als je de derde oorzaak in dit rijtje weet te ondervangen, dan hoef je je door die eerste twee niet meer te laten afleiden.

Om het kiezen voor jou iets gemakkelijker te maken, delen we hieronder drie tips voor jouw start.

 

Tip 1: luister naar jezelf

Dit is de belangrijkste tip die we je kunnen meegeven. Luister goed naar jezelf. Het is vaak verleidelijk om je te laten meeslepen door de verwachtingen van de buitenwacht.

De ideeën van vrienden, familie of zelfs ‘de samenleving’ over jouw carrière. Of nog mooier: jouw ideeën óver hun verwachtingen.

Het is jouw loopbaan en jouw toekomst. Luister dus naar jezelf, zodat jij een mooie tijd hebt.

 

Tip 2: blijf leren

Dat brengt ons meteen bij een tweede tip: richt je niet meteen op een einddoel.

Natuurlijk, je bent ambitieus en je wilt het gaan maken. En dat kan ook en dat mag ook. Dagdroom dus gerust over rijk worden, een hoge functie ergens, of een plek in het team bij dat ene supertoffe bedrijf.

Maar realiseer je daarbij ook dat je daar niet patsboem zult zijn. Het gaat stap voor stap. En dus is er alle reden om te focussen op het proces in plaats van het doel.

Hier komt bij: we leven in een wereld die steeds sneller verandert. Juist daarom is het belangrijk om te blijven leren. Zodat je waardevol kunt blijven voor je omgeving en daar plezier uit kunt halen.

‘Als je lol hebt in proces en in
het ontwikkelen van jezelf, dan volgen
die mooie resultaten vanzelf’
 
 

Je eerste baan, je tweede baan, elke baan: als je lol hebt in het proces en in het ontwikkelen van jezelf, dan volgen die mooie resultaten vanzelf.

Dus blijf leren in je werk.

Dit is overigens ook waarom we ons bij Bewegin richten op continu ontwikkelen. In ons traineeship doe je direct waardevolle werkervaring op én leer je doorlopend, dankzij alle trainingen en de intensieve begeleiding door onze talentregisseurs.

Zo zorgen we dat talenten en organisaties elkaar versterken.

 

Tip 3: ontdek je drijfveren

Plezier halen uit het proces lukt het beste als de praktijk waarin je werkt aansluit bij wat jou drijft. Bij datgene wat jou ten diepste kenmerkt.

De projecten waaraan je werkt, de taken die je daarvoor uitvoert, de cultuur waarbinnen je daarbij met anderen samenwerkt – hoe beter alle kenmerken van je baan aansluiten bij wie jij bent, hoe meer lol je onderweg hebt en hoe mooier de resultaten zullen zijn.

Er is dus alle reden om op zoek te gaan naar de motor achter jouw plezier: jouw drijfveren.

Maak bijvoorbeeld eens een lijstje met de professionele activiteiten waar jij het meeste plezier uit haalt.

En als geld geen rol zou spelen, wat zou je dan het liefst doen om zin te geven aan je dag?

Of: wat waren mijlpalen in je leven waar je met veel voldoening op terugkijkt? En waarom is dat?

Hoe meer zicht jij hebt op jouw drijfveren, hoe makkelijker het wordt een baan te kiezen die werkt als superbrandstof voor jouw motor.

 

Kies voor uitdaging

En dan ben je onderweg.

Dus dit is ons kiesadvies: wil jij je loopbaan starten met werk waar je direct heel veel plezier uit haalt en dat jouw ambities voor de toekomst dichterbij brengt?

Luister dan goed naar jezelf, ontdek je drijfveren en kies voor een plek waar jouw ontwikkeling continu wordt geprikkeld.

Een plek die jou uitdaagt en die jou een veilige omgeving biedt om jezelf steeds beter te leren kennen.

Veel plezier met kiezen!

 

Hey talent! Bij Bewegin zijn we altijd op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Sta jij te popelen om je loopbaan meteen te beginnen én je volop te blijven ontwikkelen? Kom dan nu in Bewegin. Tot snel!
 
Tijd om te kiezen: geef een stem aan jouw start