Jij als consultant - wat doet een consultant eigenlijk?

Wanneer je als talent aan de slag gaat bij Bewegin, dan ontwikkel je jezelf in twee jaar tot junior organisatieontwikkelaar. En dat is een rol die behoorlijk veel lijkt op die van een consultant. Alle reden voor een antwoord op de vraag: wat doet een consultant eigenlijk?

 

Veel talenten die instromen bij Bewegin, hebben de ambitie om consultant te worden. En dat snappen we wel.

De term consultant schetst een beeld van een professional die werkt met veel vrijheid en autoriteit. Iemand die wordt gewaardeerd om zijn of haar expertise en daarvoor als externe wordt ingeschakeld.

Iemand die verbetering komt brengen.

En dan mag je ook nog helemaal zelf invullen (of ontdekken) wat de inhoud van die expertise dan is. Dat klinkt inderdaad niet verkeerd.

Toch richt ons traineeship zich niet op het opleiden van consultants. Wij gebruiken namelijk de term ‘organisatieontwikkelaar’.

Laten we dit, voor we in het werk van de consultant duiken, kort aan je toelichten.

 

Tussen de linies

Dat we bij Bewegin uitgaan van de term ‘organisatieontwikkelaar’, heeft twee redenen:

‘Organisaties hebben behoefte
aan professionals die
tussen de linies door bewegen’

 

De eerste: wij geloven dat vrijwel alle organisaties vandaag de dag behoefte hebben aan professionals die tussen de linies door bewegen. Mensen die werk doen én ontwikkeling op gang brengen.

Zodat de samenhang groeit en verbetering ontstaat.

De tweede: door jonge talenten binnen een organisatie de rol van organisatieontwikkelaar te geven, brengen we niet alleen de ontwikkeling van de organisatie op gang, maar ook die van het talent.

Ziedaar: organisatieontwikkelaar is de rol die ervoor zorgt dat talent en organisatie elkaar versterken.

 

Verbetering waarmaken

Ondertussen is jezelf bij Bewegin ontwikkelen tot junior organisatieontwikkelaar met recht een consultancy kickstart. Veel van de vaardigheden die een consultant inzet, krijg je mee én pas je toe tijdens ons tweejarige programma.

En dus is er alle reden voor de vraag: wat doet een consultant nou precies? Oké, daar gaan we.

Heel in het kort: als consultant begeleid je een team of een organisatie bij het waarmaken van verbetering.

Dit proces begint gewoonlijk met een opdracht. Er is een uitdaging en jij mag als externe professional bijdragen aan de oplossing.

Hiervoor combineer je allerlei activiteiten en ben je met veel verschillende mensen in gesprek, terwijl je continu het overzicht bewaart.

‘Als consultant schaak je op
meerdere velden tegelijk en
neem je verschillende rollen aan’

 

Je speelt een schaakspel speelt op meerdere velden tegelijk en draait aan de knoppen van cultuur, samenwerking, leiderschap, processen, systemen, etc.

Een complex speelveld dus. Je navigeert hier doorheen door verschillende rollen aan te nemen. Onder meer die van projectmanager, adviseur, facilitator, coach en expert.

Voor je opdrachtgever ben je vaak een trusted advisor, zoals dat heet. En voor de overige mensen binnen het team of de organisatie ben je een gewaardeerd sparring partner.

 

Ambitieuze professionals

Dit alles maakt het werk van een consultant uitdagend en veelzijdig. En daarmee erg leuk!

En misschien nog wel het allerleukste: het maakt niet uit welke vooropleiding je hebt. Iedereen kan consultant worden.

Sterker nog: juist in deze tijd hebben organisaties behoefte aan ambitieuze professionals die met een frisse blik naar hun praktijk kijken en helpen om deze te verbeteren.

Voor elke consultant geldt bovendien dat persoonlijkheid minstens zo belangrijk is als kennis en vaardigheden.

Dus wat let je nog? Droom jij van een toekomst als consultant? Dan kunnen we jou een start als organisatieontwikkelaar van harte aanraden.

Je doet dan meteen waardevolle werkervaring op én je blijft jezelf volop ontwikkelen. Dus kom in Bewegin!

 

Hey talent! Bij Bewegin zijn we altijd op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Sta jij te popelen om je loopbaan meteen te beginnen én je volop te blijven ontwikkelen? Kom dan nu in Bewegin. Tot snel!

Jij als consultant - wat doet een consultant eigenlijk?