Extra leuk: zo maken wij een feest van de maandupdate

Maandelijks met het hele team online bij elkaar komen, dat is top. Maar hoe maak je nou echt een feestje van zo’n sessie? Daar hebben we bij Bewegin inmiddels veel ervaring mee. Laat je bijpraten door Julia Schultz. Samen met de andere talenten in ons Lab verzorgt zij onze maandupdates.

 

Een maandelijkse update: hoe saai wil je het hebben?

Tenminste, elke maand met het hele team bij elkaar komen om te horen what’s new, dat klinkt niet erg spectaculair, toch?

En bij de meeste bedrijven die een maandupdate houden ís het ook een moetje – zo’n top-down praatje van bijvoorbeeld de directeur, die dan komt uitleggen hoe het allemaal zit en moet.

Dodelijk saai en killing voor de vibe.

Maar zo gaat het dus niet bij Bewegin. We zijn er dan ook trots op dat onze maandelijkse update door iedereen erg wordt gewaardeerd.

Alle reden om eens een spotlight te zetten op dit aspect van Bewegin.

Hiervoor gaan we te rade bij Julia Schultz. Zij is talent bij Bewegin en sinds een paar maanden onderdeel van het Lab – de omgeving waarin onze talenten bijdragen aan de ontwikkeling en toekomst van Bewegin zelf.

Je raadt het al: de talenten in het Lab zijn ook verantwoordelijk voor de maandupdate.

 

Nou Julia, vertel het maar, hoe zet je een onvergetelijke maandupdate in elkaar?

Waar het mee begint is dat we willen verrassen. We hebben geen standaard format, waardoor de update nooit voorspelbaar is.

‘We willen verrassen, zodat
de update nooit voorspelbaar is’

 

En als we het programma samenstellen, kijken we niet alleen naar wat de moeite waard is om te delen, maar ook naar de vorm waarin je dat kunt doen.

Vervolgens zoeken we bij elk onderdeel de juiste persoon om dat deel te verzorgen. Dat kan in principe iedereen uit het team zijn, dus niet alleen uit het Lab.

En we geven voor elk onderdeel een strak tijdslot mee. Hierdoor komen er in anderhalf uur tijd heel veel verschillende onderwerpen, personen en creatieve vormen voorbij.

 

Wat komt er zoal voorbij aan inhoud?

Nou, dat wisselt dus nogal. Het hangt af van de ontwikkelingen binnen Bewegin.

Denk bijvoorbeeld aan het voorstellen van nieuwe talenten of nieuwe teamleden in het interne team. Of aan het delen van resultaten van het Lab.

Ook vanuit onze projectgroepen komt vaak nieuws. Denk aan kennisdeling of aan het borrelteam.

Wat ook dikwijls gebeurt, is dat een talent kort iets vertelt over zijn of haar opdracht. En als er bedrijfsmatige ontwikkelingen zijn, dan worden die ook gedeeld.

Door dit soort inhoudelijke onderwerpen steeds te verbinden aan een creatieve vorm, proberen we tijdens de sessie iedereen continu te betrekken.

Bijvoorbeeld door informatie te delen in quizvorm. Of door met elkaar te brainstormen. Of heel simpel door de groep de ruimte te geven om even met elkaar bij te praten.

 

Wat zijn de allerbelangrijkste ingrediënten van een geslaagde maandupdate?

Heel belangrijk is denk ik het inchecken. Online meetings beginnen vaak direct met de inhoud, terwijl het voor de betrokkenheid goed is om iedereen kort te activeren.

Ook belangrijk is dat er ritme zit in de sessie. Afwisseling in sprekers en de vorm waarin de informatie wordt overgebracht helpt hierbij. Elk onderdeel duurt bij ons ook maar kort.

‘Energizers en icebreakers werken
altijd goed – korte activerende
werkvormen waaraan iedereen meedoet’

 

Het invoegen van zogeheten energizers en icebreakers werkt ook altijd goed. Dit zijn korte activerende werkvormen waaraan iedereen actief meedoet.

En je moet het natuurlijk ook een beetje spannend maken. Wanneer je op elk moment het woord zou kunnen krijgen, dan zit je toch een stuk alerter in de sessie.

 

Hoe zijn jullie op deze aanpak uitgekomen?

Het is heel natuurlijk ontstaan. Wat sowieso een grote rol heeft gespeeld, is dat we als talenten bij Bewegin heel veel ruimte krijgen.

Vanuit het MT neemt iemand wel eens het woord tijdens de maandupdate, maar dat is dan een onderdeel van het programma.

De invulling van het programma is verder helemaal aan ons.

 

Het is echt jullie maandupdate.

Ja, precies. Daardoor richt het zich ook erg op de behoefte van de groep.

We zitten in deze tijd allemaal al veel in online meetings. De maandupdate is voorlopig ook nog een online sessie, maar door het tempo en de afwisseling krijg je hier juist energie van.

Even een uurtje met zijn allen bij elkaar zijn en het samen leuk hebben. Dan merk je dat we echt een team zijn.

 

Hey talent! Bij Bewegin zijn we altijd op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen bij het begin van je loopbaan? Check Jouw Slimme Start en kies zelf wat we voor je kunnen doen!

Extra leuk: zo maken wij een feest van de maandupdate