Hoe vind je vrijheid in je werk?
Vrijheid in ons werk, dat willen we allemaal wel, toch? Voor Brian Fink-Jensen is het in elk geval een belangrijke factor in zijn werkplezier. Voor dit artikel dook hij in de vrijheid: hij beschrijft wat dat eigenlijk is, vrijheid in je werk, en deelt tips om het te bereiken.
Vrijheid krijgen en ervaren in mijn werk is belangrijk voor mij.
En doordat ik vanuit Bewegin steeds tijdelijk onderdeel wordt van het team bij de opdrachtgever, leer ik iedere keer iets nieuws over hoe het is om ruimte voor mezelf te creëren.
Ben jij ook iemand die graag vrijheid ervaart? In dit artikel neem ik je mee hoe ik hiermee aan de slag ben gegaan.
Wat is vrijheid in je werk?
Vrijheid in je werk klinkt als een logisch doel, maar is nog best complex. Omdat er verschillende behoeftes rondom vrijheid bestaan. Het is dus voor iedereen iets anders.
Voor mij is vrijheid in mijn werk: mijn eigen pad kunnen uitstippelen en verwachtingen overtreffen met goede ideeën. De verwachtingen van mijn opdrachtgever en zeker ook de verwachtingen van mezelf.
Het is dus belangrijk om voor jezelf na te gaan wat vrijheid in je werk voor jou betekent.
‘Zorg dat je weet wat jouw rol is
binnen een organisatie of binnen een team’
Wat ik een waardevol inzicht vond, toen ik over dit onderwerp ging nadenken: 100% vrijheid is nooit goed. Het is belangrijk dat je weet wat jouw rol is binnen een organisatie of binnen een team.
Terwijl we vaak het idee hebben dat meer vrijheid ook altijd beter is, gaat het dus eigenlijk om het zoeken naar het juiste evenwicht.
Mijn conclusie: vrijheid in je werk is een win-win-situatie. Het is het evenwicht waar iedereen blij van wordt.
In mijn geval: de opdrachtgever, omdat een rol goed wordt ingevuld. En ik, omdat ik de ruimte krijg om vanuit eigen inzichten aan de slag te gaan.
Hoe bereik je die vrijheid?
Als je een goede werkgever hebt, dan hoeft het niet lastig te zijn om die win-win-situatie te bereiken. Zolang je zelf maar initiatief neemt en het gesprek aangaat.
Vertrouw erop dat het altijd goed is om het gesprek aan te gaan. Als jij een stap naar voren zet, kan je werkgever ook zien dat het team op jou kan bouwen.
Durf ook vragen te stellen, zorg dat je betrouwbaar bent en werk zelfstandig. Dan kan het vertrouwen in jouw kunnen en jouw autonomie groeien. Bij jezelf én bij je werkgever.
Ook wanneer je al het bovenstaande in de praktijk brengt, dan nog kan het een lange weg zijn totdat je zelf vindt dat je voldoende vrijheid ervaart. Wees daarom soms ook geduldig.
‘Reflecteer op wat je wilt bereiken
en stippel de weg uit die daar naartoe leidt’
En blijf dus op zoek gaan naar de rolverdeling waar jij en je werkgever of opdrachtgever zich prettig bij voelen. Reflecteer op wat je wilt bereiken en stippel de weg uit die daar naartoe leidt.
Dan wordt vrijheid een krachtige tool om uit te blinken in je werk.
Overigens, vrijheid in je werk vergt dus in de eerste plaats zelfvertrouwen. Martine schreef hier eerder een tof artikel over.
En wat levert die vrijheid je dan op?
Ik heb gemerkt: vrijheid motiveert. Je eigen pad uitstippelen en vervolgens verwachtingen overtreffen, dat geeft veel voldoening.
Vrijheid in je werk zorgt ervoor dat je je doelen kunt verwezenlijken en dat je werk iets van jou wordt. Vrijheid is een tool om eigenaarschap te nemen over je ambities.
Mijn persoonlijke doel is bijvoorbeeld om een organisatie te helpen met goede ideeën. Door te denken in mogelijkheden leg ik verbanden tussen mijn werk en andere werkzaamheden en activiteiten in de organisatie.
‘De vrijheid die ik krijg in mijn werk,
geeft me de ruimte om creativiteit te tonen’
De vrijheid die ik krijg in mijn werk, geeft me de ruimte om creativiteit een onderdeel te laten zijn van mijn rol.
Soms leidt dit tot een waardevol inzicht waar de organisatie mee geholpen is. En soms is een idee niet direct haalbaar of toepasbaar – en dat is ook niet erg. Want ook deze ideeën houden de zoektocht naar verbetering op gang.
Een concreet voorbeeld om dit te illustreren: bij mijn opdrachtgever speelde iets rondom privacy. Ik bedacht toen een simpele aanpassing waardoor inschrijfnummers niet herleid konden worden naar specifieke personen.
Dit bleek een goede oplossing om de tijd te overbruggen, totdat de privacy- en beveiligingsrisico’s bij de kern werden aangepakt. Een idee dat ik zonder het vertrouwen van mijn opdrachtgever misschien niet had durven delen.
Ook bij mijn volgende opdrachtgever zal ik weer gaan werken aan mijn vrijheid. Op weg naar de mooiste win-win.