Persoonlijke groei: ‘Steeds meer kapitein op eigen schip’

Als je voor Bewegin kiest, dan kies je voor ontwikkeling. Voor het op gang brengen van ontwikkeling bij de opdrachtgever én ook voor jouw persoonlijke groei. In dit artikel vertelt Willemijn Bos, inmiddels alweer 15 maanden in Bewegin, hoe zij dit beleeft.

 

Het tweejarige programma van Bewegin voor talenten draait volledig om persoonlijke en professionele ontwikkeling. En het mooie is: hierbij ben je de kapitein op je eigen schip.

Jij bepaalt hoe hard je gaat en welke koers je vaart.

En dit doe je zeker niet alleen. Je talentregisseur helpt je op weg, staat altijd voor je klaar en is de wind in je zeilen.

Hieronder vertel ik je hoe ik mijn persoonlijke ontwikkeling ervaar. Welke groei ik heb doorgemaakt, welke stadia ik heb doorlopen, wat ik onderweg heb geleerd en waar ik nu sta.

 

Jezelf leren kennen

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik een artikel schreef over mijn start bij Bewegin. Ik had het daarin over groeipijn.

Dit was een periode waarin ik mezelf een stuk beter leerde kennen. Dankzij een zogeheten drijfverentest en ook door de gesprekken met mijn talentregisseur.

'Bij mijn start bij Bewegin dacht ik
mezelf goed te kennen, waarna ik
ontdekte dat er nog veel meer was’

 

Bij mijn start bij Bewegin dacht ik al heel wat te weten over mezelf. Enthousiast, gedreven, houd van koffie. Waarna ik erachter kwam dat er nog zoveel meer was!

Waarom maak ik de keuzes die ik maak? Wat doe ik graag en wat weerhoudt mij om die dingen te doen?

 

Ontwikkelpunt

Hoe meer ik mezelf leerde kennen, hoe meer ik erachter kwam wat mijn valkuilen waren en waar ik mezelf nog in kon ontwikkelen.

Vooral het reflecteren op mijn eigen gedrag tijdens de ontwikkelgesprekken hielp erg. Maar ook de situaties die ik meemaakte tijdens mijn werk bij de opdrachtgever.

Mijn voornaamste ontwikkelpunt: meer luisteren naar mijn gevoel en durven uitspreken wat ik echt te zeggen heb.

Misschien denk je nu: nou, dan doe je dat toch gewoon? Maar zo simpel is dat niet. Jezelf ontwikkelen gebeurt niet van de ene op de andere dag.

 

Ik doe het weer

Iedere keer dat ik niet zei wat ik wilde zeggen en het inslikte, merkte ik het op. Telkens stond ik oog in oog met mijn ontwikkelpunt. 

Ik kwam in een fase die je ook wel het ‘bewust onbekwaam’ noemt. Het voelde een beetje als zo’n zak chips, waarbij er een paar super pittige chipjes tussen de normale zitten. Je denkt dat je iets lekkers gaat eten, maar dan ineens staat je hele mond in de fik.

Hoe onprettig het ook was, het was wel een stap in de goede richting. Want wanneer je in staat bent je eigen gedrag te herkennen, ben je ook in staat om het te veranderen.

 

Het lukte!

Inmiddels ben ik 15 maanden onderdeel van Bewegin. En nog steeds zit ik midden in mijn transformatie. Ik ontwikkel mezelf nog steeds volop. En ja, ik werk ook nog aan mijn ontwikkelpunt.

Het stadium dat ik nu heb bereikt, heet bewust bekwaam. Ik herken wanneer ik in een situatie verkeer waarin ik voel dat ik mijn grenzen moet bewaken.

Dit hoeft niet altijd een enorme gebeurtenis te zijn. Het kan ook een moment zijn waarop ik nee wil zeggen, omdat ik echt geen tijd heb voor dat ene extra klusje op werk.

Maar op het moment dat ik het herken, pas ik mijn gedrag aan en doe ik het. Dan zeg ik het gewoon!

 

Wat prettig voelt

Oké, als ik heel eerlijk ben, is dit dikwijls het geval, maar zeker niet altijd.

Het is vallen en opstaan voor me – soms ben ik toch bewust onbekwaam.  Ik ben trots als ik het uitgesproken heb, maar heb ook wel eens een domper als ik het niet durf uit te spreken.

‘Ik kies zelf hoe snel ik ga
met mijn ontwikkeling
en wat prettig voelt voor mij’

 

Maar in beide gevallen ben ik nog steeds kapitein op mijn eigen schip. Ik kies zelf hoe snel ik ga met mijn ontwikkeling en wat prettig voelt voor mij.

 

We doen het samen

Het fijne aan dit hele traject en de fases die ik doorlopen heb en nog ga doorlopen, is dat ik het niet alleen doe.

Mijn talentregisseur helpt me te reflecteren op mijn eigen gedrag. Helpt me doorzetten wanneer nodig en houdt me ook af en toe een spiegel voor.

Hierdoor voelt het alsof we er samen voor gaan en ik iemand heb die mij steunt. Dit geeft me de moed om door te zetten en te komen waar ik echt wil zijn.

Ondertussen werkt mijn persoonlijke ontwikkeling enorm versterkend voor mijn professionele ontwikkeling. Want hoe meer ik mezelf ben, hoe verder ik kom in mijn opdracht.

En hoe meer werkzaamheden er op me af komen die ik super leuk vind!

 
 
Hey talent! Bij Bewegin zijn we altijd op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen bij het begin van je loopbaan? Check Jouw Slimme Start en kies zelf wat we voor je kunnen doen!
Persoonlijke groei: ‘Steeds meer kapitein op eigen schip’